Slik velger du riktig kredittkort

ByGary Curtis

Slik velger du riktig kredittkort

Dersom du vurderer å skaffe deg et kredittkort, bør du først finne ut av hva slags kort som passer for deg. For å finne ut av dette må du vite hva slags kortbruker du er. I all hovedsak kan kortbrukere deles inn i to kategorier; den disiplinerte kortbrukeren som alltid betaler ned utestående kreditt ved forfall og den ikke fullt så disiplinerte kortbrukeren som gjerne betaler ned kreditten over tid.

Se vår oversikt over gode kredittkort

Den disiplinerte kortbrukeren

Den disiplinerte kortbrukeren heter tanken på renter, og betaler alltid ned all utestående kreditt før forfall. Dersom du tilhører denne gruppen av kortbrukere er ikke nødvendigvis størrelsen på renten på kredittkortet så viktig. Du bør heller se etter kredittkort med lang rentefri periode, og kredittkort som har fordelsprogrammer og forsikringer inkludert i kortet. I tillegg bør du finne et kort som er gebyrfritt i bruk, det vil si at du ikke betaler gebyrer for bruk av kortet i Norge eller utlandet.

Den udisiplinerte kredittkortbrukeren

Den udisiplinerte kredittkortbrukeren er ikke like flink til å betale ned hele kreditten ved forfall. Av og til klarer han det, men ofte må kreditten betales ned over tid. Det er nok mange av oss som befinner seg i denne gruppen av kortbrukere, selv om vi ikke liker å innrømme det. Det er ingen krise så sant du faktisk har en plan for hvordan kreditten skal betales ned så fort som mulig, men det påvirker hva slags kredittkort du bør se etter. For den udisiplinerte kortbrukeren er det en fordel å finne et kredittkort med en så lav rente som mulig. Dette bør være langt viktigere enn om kortet har fordels- og bonusprogrammer inkludert i kortet. For den udisiplinerte kortbrukeren kan det imidlertid også være viktig med en lang rentefri periode, og at kortet er gebyrfritt ved bruk.

Renter og gebyr

Dersom renten på kredittkortet er viktig for deg, må du huske å se på den effektive renten. Det er denne renten som viser seg hva kreditten faktisk vil koste deg, inkludert renter OG gebyrer på kortet. Den effektive renten på kredittkort varierer stort, og kan være så lav som 12 prosent og helt opp til over 30 prosent per år. Husk at jo høyere renter kortet har, desto dyrere blir det for deg som ikke betaler ned all utestående kreditt ved forfall.

Mange kredittkort markedsfører seg som gebyrfrie. Kommer du over et slikt kort bør du forsikre deg om at det faktisk er gebyrfritt, det vil si at det ikke påløper gebyrer verken ved varekjøp eller uttak i minibanker i Norge eller utlandet.

Bonus- og fordelsprogrammer

Stadig flere kredittkort er tilknyttet ulike bonus- og fordelsprogrammer. Slike kort gir deg som bruker muligheten til å få bonuser og rabatter ved kjøpe av varer og tjenester i ulike butikker. Hvor gode slike fordelsprogrammer er varierer, men de beste fordelsprogrammene gjør at det faktisk kan lønne seg å bruke kredittkortet aktivt. I tillegg finnes det gratis reiseforsikring innebygget i mange kredittkort. Dette er en fordel for deg som kun trenger reiseforsikring på enkeltreiser, og ikke har behov for en helårs reiseforsikring.

 

 

 

About the author

Gary Curtis administrator

Leave a Reply